Whois-Domain-Lookup

Whois is een dienst die informatie verschaft over de registratie van internettop-leveldomeinen (TLD's) en andere identificatiegegevens, zoals e-mailadressen of postbussen. De verstrekte gegevens omvatten de naam van het bedrijf of de persoon die de identificatie heeft geregistreerd, de locatie, wanneer deze is geregistreerd en hoe u contact met hen kunt opnemen. Het kan ook aanvullende informatie geven, zoals de administratieve contactpersonen voor een organisatie.

De WHOIS-database wordt onderhouden door IANA, die de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de database heeft gedelegeerd aan regionale registers over de hele wereld. Elk register houdt een kopie van de WHOIS-database bij, maar kan vanwege hun omvang mogelijk niet snel op alle vragen reageren.

 

Geschiedenis

WHOIS werd oorspronkelijk in 1994 ontwikkeld door Jon Postel aan het Information Sciences Institute van de UCLA. In 1995 publiceerde Postel RFC 1597 waarin het protocol werd beschreven.

In 1996 werd de eerste openbare WHOIS-server beheerd door Network Solutions. In 1997 bracht Network Solutions de eerste commerciële versie van de software uit. De eerste versie van de software bevatte alleen basisfunctionaliteit.

In 1999 werd Network Solutions overgenomen door VeriSign Inc.. In 2000 bracht VeriSign de eerste versie van de software uit met volledige ondersteuning voor IPv6-adressen.

In 2001 zette VeriSign de werking van het WHOIS-systeem om in een aparte dochteronderneming genaamd VeriSign Online Corporation.

In 2002 begon de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), onder contract van VeriSign, nieuwe TLD's toe te wijzen. Dit resulteerde in een grote toename van het aantal records in de WHOIS-database.

In 2003 kondigde VeriSign plannen aan om VeriSign Online Corporation aan Neustar te verkopen. Op dat moment verklaarde VeriSign dat ze de WHOIS-service zouden blijven exploiteren tot 2007. Op 25 september 2004 kondigde VeriSign echter aan dat ze VeriSign Online Corporation, inclusief de WHOIS-service, aan Neustar hadden verkocht voor $ 890 miljoen.

Op 1 november 2006 heeft Neustar de URL voor de WHOIS-service gewijzigd in whois.net.

Op 31 december 2008 rondde Neustar de overname van Dynadot, Inc. af en bleef de WHOIS-service exploiteren via Dynadot.

Op 18 januari 2012 kondigde Neustar aan dat het een overeenkomst had gesloten om Tucows, Inc. over te nemen. Zie voor meer details de aankondiging van de overname van Tucows. Als onderdeel van de deal nam Neustar de controle over de WHOIS-service van Tucows over.

Op 6 februari 2013 kondigde Neustar de verkoop aan van de WHOIS-activiteiten aan eNom, LLC.

 

Functies

Met de WHOIS-service kunnen gebruikers de volgende soorten informatie opvragen:

Domeinnaam registratie

IP-adrestoewijzing

Vervaldatums van domeinnamen

Administratief contact

Technisch contact

Contactpersoon voor facturering

Registrator Contact

DNS-records

PTR-record

Omgekeerd zoeken

Spamrapporten

Misbruikrapporten

 

WHOIS-privacybescherming

Met WHOIS-privacybescherming kunt u uw persoonlijke gegevens verbergen voor zoekmachines, ISP's en anderen. U kunt WHOIS-privacybescherming gebruiken om uw identiteit te beschermen als iemand anders uw domeinnaam registreert.

Whois Privacy Protection beschermt uw privacy door uw persoonlijke gegevens voor derden te verbergen. Uw persoonlijke gegevens blijven privé, zelfs nadat u het eigendom van uw domeinnaam hebt overgedragen.

U kunt WHOIS-privacybescherming inschakelen door "Mijn WHOIS verbergen" te selecteren op de pagina Domeininstellingen van het Configuratiescherm.

Privacybescherming is standaard ingeschakeld. Als u privacybescherming wilt uitschakelen, klikt u op Uitschakelen. Klik op Inschakelen om privacybescherming weer in te schakelen.

Als u niet zeker weet of u privacybescherming moet uitschakelen, neem dan contact met ons op. Mogelijk kunnen we u helpen bepalen of u privacybescherming moet uitschakelen.

 

Veelgestelde vragen over privacybescherming

Wat gebeurt er als ik WHOIS-privacybescherming inschakel?

Wanneer u WHOIS-privacybescherming inschakelt, verschijnen uw persoonlijke gegevens niet langer in de WHOIS-database, tenzij u hier specifiek om verzoekt.

 

Hoe breng ik wijzigingen aan in mijn WHOIS-privacyinstellingen?

Om uw privacy-instellingen te wijzigen, gaat u naar de pagina Domeininstellingen van uw Configuratiescherm. Selecteer op de pagina Domeininstellingen de optie Mijn WHOIS verbergen en voer vervolgens de gewenste privacy-instellingen in.

 

Waarom staat bij mijn WHOIS-privacyinstelling 'Uitgeschakeld'?

Sommige registrars bieden een functie genaamd "domeinvergrendeling", die voorkomt dat nieuwe registraties worden gemaakt terwijl de privacy-instellingen van het domein zijn ingesteld op "uitgeschakeld". Wanneer u een domein koopt bij een registrar die domeinvergrendelingen aanbiedt, stelt het domeinregistratieproces automatisch de privacy-instellingen van het domein in op uitgeschakeld. Dit betekent dat iedereen die de WHOIS-record van uw domein opzoekt, alleen informatie te zien krijgt over de huidige eigenaar van het domein.

 

Kan ik WHOIS-privacybescherming uitschakelen voor alle domeinen die bij mijn account zijn geregistreerd?

Ja. Ga naar de pagina Domeininstellingen en deselecteer Mijn WHOIS verbergen. Selecteer vervolgens Alle domeinen uitschakelen.


Hoe lang duurt de WHOIS-privacybescherming?

WHOIS-privacybescherming duurt totdat u deze expliciet verwijdert.


Hoe vaak worden WHOIS-gegevens bijgewerkt?

WHOIS-gegevens worden bijgewerkt elke keer dat er een wijziging is in de status van uw domeinnaam. Als u bijvoorbeeld het eigendom van uw domeinnaam overdraagt, wordt de WHOIS-database bijgewerkt om deze wijziging weer te geven.


Moet ik mijn WHOIS-privacybescherming verlengen? Kan ik mijn WHOIS-privacybescherming voor onbepaalde tijd behouden?

Nee. Als u uw WHOIS-privacybescherming niet verlengt, verloopt deze één jaar na de datum waarop u de service voor het eerst hebt gekocht.


Werkt WHOIS-privacybescherming voor.com,.net en andere topleveldomeinen?

Ja. WHOIS-privacybescherming werkt voor alle topleveldomeinen (TLD's).


Is WHOIS-privacybescherming gratis beschikbaar?

Ja. WIE IS privacybescherming wordt aangeboden als onderdeel van ons basispakket.


Ik heb problemen met het registreren van een domein. Wat kan ik doen?

Als je problemen hebt met het registreren van een domein, neem dan contact op met de klantenondersteuning.


Wat moet ik doen als ik niet weet wie de eigenaar is van mijn domein? Is er een manier om erachter te komen?

Nee. De WHOIS-database bevat alleen informatie over de huidige eigenaar(s) van een domein. U kunt de geschiedenis van de vorige eigenaren van een domein niet bekijken.


Wat als iemand anders toegang heeft tot mijn WHOIS-records? Hoe kan ik ze stoppen?

U kunt voorkomen dat anderen uw WHOIS-record bekijken door uw privacy-instellingen te wijzigen. Lees het gedeelte hierboven met de titel "Hoe breng ik wijzigingen aan?" voor meer informatie.